Дестинации
Турция


Държавно устройство: Република
Официален език: Турски
Климат: субтропичен, средиземноморски, континентален, полупстинен
Часово време: UTC +2
Парична единица: Турска лира (TRY)
Столица: Анкара
Територия: 780 580 км2
Население: 68 109 469Полезна информация :
Турция – държава на два контиинента. Разположена в Европа и Азия тази страна привлича туристи от цял свят. Съхранила в себе си традициите на два свята – този на съвременното западно влияние и светът на исляма, религията запазила от векове наред многовековна история.

ЦАРИГРАД – КОНСТАНТИНОПОЛ – ИСТАНБУЛ – ВЕЛИЧЕСТВЕНИЯ МЕГАПОЛИС НА АЗИЯ И ЕВРОПА!

Град на два континента!
Приказка, която е недочетена и недоразказана!
Приключение, което трябва да се изживее!
Ненарушими традиции и нравственост, които трябва да се видят!

Драги пътнико,
ако имаш невероятната възможност да пoсетиш още един от многото, непознати за теб градове, нека този град да бъде Истанбул
Град на градовете, живата легенда, символа на безсмъртието. Обсаждан 29 пъти, 8 пъти преминавал от едни ръце в други, столица на четири Империи. Вратата на Азия към Европа и обратно. Този град е „Златният ключ на Изтока”, това е Туристическата Мека.
Истанбул е един от най – големите градове в света: широк – около 50км., дължина около – 180 км. С гостите си достига до 15 млн. души. Разположен е образно казано на две морета, свързани чрез Босфора. Подобно на вечния Рим е разположен на 7 хълма. Градът магнетично е привличал и българските царе и ханове.
Ако само веднъж посетите този мегаполис, то със сигурност ще пожелаете да се върнете отново. Да усетите полъха на вятъра край Босфора, седейки на малка пейка – някоя от стотицте край Сарай бурун сред разцъфналите зукуми. Да се разходите с корабче по Босфора, да видите как слънцето лениво се накланя на запад и как плахо се опитва да насочи вече отсабналите си лъчи към небезизвестните минарета на Синята джамия, към посивялото, от праха на вековете кубе на Св. София и към синьозеления покрив на харема, опънал се като шамията на невръстна султанска наложница, над първия хълм на града.
От красивия султански дворец "Топкапъ Сарай" можете да чуете веселата глъч на щастливите и доволни посетители очаровани от красотата му.
И пак се връщате към залязващите слънчеви лъчи, които попадат върху леко развълнуваната водна шир, чието отражение очертава една светла, посребрена сякаш ивица, широка около два – три метра свързваща Сарай бурун с азиатския бряг.
През пролетта и есента е времето, през което можете да се насладите на болезнената красота на Босфора и Златния рог.
Както розата е символ на България, така и лалето е символ на Турция. А и кварталът, в който се настаняват предимно туристите, също носи поетичното име на това нежно цвете – Лалели (Лалетата). Името му идва от градината на величествения дворец Топкапъ, където са отглеждани черни лалета. Намира се в историческата част на града. Днес този квартал е един огромен търговски център, където пазаруват стоки на едро и дребно търговци от цяла Източна Европа.
А..,ето ги и разцъфналите диви кестени, пиниите, олеандрите, чемшира, кипариса, а тук там се виждат и палмите по – характерни за отсрещния азиатски бряг. Славей в надпревара с песента на два вида щурци правят една наистина незабравима серенада.
Навсякъде из този вечен град на пиадестал се вижда застиналата фигура на Кемал Ататюрк – вперил поглед в бившата Империя и днешна Република.
За едно по истинско запознанство с този невероятен град е добре да се направи една обзорна обиколка на града и на всяка цена с компетентен екскурзовод. Минавайки по булевард „Ататюрк” и пресичайки стената през някогашната Нова врата не може да не се сетим за легендата, а може би и истинска история, от където идва нейното име. А тази и още много други легенди можете да научите при посещението си в този невероятно красив град.
Вечер под ртъма на Ориента можете да се забавлявате в многобройните турски ресторанти и да опитате местната кухня. Можете да изживеете и удоволствето да се пазарте на очарователния закрит пазар Капълъ чарши или да се снабдите с удивителни подправки от Египетския пазар.
Задължително място, което трябва да посетите е двореца “Долмабахче Сарай" – едно истинско бижу, проектирано и изградено от архитект Балян. Нeвероятния стил и архитектура, разположени на брега на Босфора те грабват, а историите разказвани от местните екскурзоводи те връщат години назад, във времето на великите турски султани.
Въженият мост пък те пренася от един свят в друг, но сега ние Ви оставяме сами да решите дали искате да се пренесете във величествения мегаполис и да станете част от тази зашеметяваща красота, да усетите магията на Ориента и да се върнете векове назад в историята на Великата Империя.

Анталия или Егейско крайбрежие за Вашата почивка на море през лятото???

Ако пък сте решили да прекарате лятната си почивка на море в Турция, то бъдете сигурни, че Вашият избор е напълно правилен. Няма значение, че температурите през лятото там са високи. Бъдете сигурни, че на брега на Егейско и Мраморно море можете да се отдадете на една пълноценна почивка, за да се насладите на огромни хотели, с красиви и големи градини, съчетали в себе си разкоша и доброто обслужване. По време на почивката си, в който и да е курорт в Турция, било то Анталия – известна с красотата на природата, луксозните хотели и учтивия персонал, било то в Мармарис – известен повече като младежкият курорт с множеството си барове и дискотеки, или Кушадъсъ – курортът разположен на Егейското крайбрежие, Вие ще изкарате незабравима почивка. Има и още други курорти в Турция – небезизвестните Кемер, Бодрум, Сиде, Фетие, Айвалък, Дидим и много други. И за всички тях е ясно, че там можете да получите добро качество, на добра цена. Хотелите в Турция са приветливи, а обслужването е дори на световно ниво. За тези, които предпочитат настаняване по време на почивката си на база All inclusive, там е мястото където можете да го получите, без да имате каквито и да било притеснения. Голяма част от хотелите разполагат със собствен плаж. За забавленията в хотелите не бива да се притеснявате – във всички хотели има богата анимационна програма, забавления както за големи, така и за най – малките гости на хотелите.
За своята почивка можете да изберете транспорт според вашите желания – самолет, автобус или собствен транспорт. А за по голяма част от предлаганите оферти за почивка в южната ни съседка Турция, можете да направите своята резервация всяка година още през пролетта с отстъпки за ранни записвания.

Посолство на Р България в Анкара:
Адрес: гр. Анкара, 06680 Каваклъдере, бул. „Ататюрк” № 124
тел.: + 90 312 467 20 71, + 90 312 427 51 42
Fax: + 90 312 467 25 74

Генерално консулство на Р България в Истанбул:
Истанбул, кв. Улус-Левент
бул. “Ахмет Сайгун” № 44
Тел.: 0090-212 / 281 01 14/15/16
Факс: 0090-212-264-1011 / 270 0089
e-mail: bulgconsul@superonline.com
e-mail: bulankemb@ttmail.com
Новини
Уважаеми туристи, Във връзка с наредбата на Общ...
Контакти
Работно време
понеделник-петък: 09.00 - 18.00
е-Бюлетин
Въведете вашето име и e-mail, за да се абонирате за нашите новини и най-нови оферти.
име:  
e-mail: